Finalister Årets Tårtmästare 2023

I år fick vi in hela 1327 bidrag till Årets Tårtmästare vilket är rekord! Det är så roligt att se alla kreativa och vackra tårtor. Juryn har utsett finalisterna och här nedan kan du läsa motiveringarna och se vilka tårtor som är i final. Juryns bidrag presenteras utan inbördes ordning.

Frida Skattberg.

Jurymedlem: Frida Skattberg

Jurymedlemmen Frida Skattberg, mer känd som “Baka med Frida” beskriver sig själv så här: Jag startade mitt varumärke ”Baka med Frida” 2013 i form av en bakblogg med tillhörande sociala kanaler, vilka snabbt växte och blev till ett heltidsjobb som jag fortsatt jobbar med. Idag titulerar jag mig som bakboksförfattare och receptkreatör. Fast egentligen är jag nog en ganska spretig egenföretagare som inte gillar att sitta stilla. Jag vill ha många bollar i luften och aktuellt för mig just nu är min fjärde bakbok ”Baka med Frida deluxe” som släpptes 25/7, min egna bak-app som uppdateras regelbundet med nya recept, en nyöppnad webshop där jag tillsammans med min man säljer egendesignade bakredskap och så ett café som vi precis startat ihop med ett annat bolag i Visby – vi håller till innanför murarna på Visbys härligaste kullerstensgata, Frida’s bakrey & coffee. Bakningen är grunden i allt jag gör och jag älskar det. Och det ska därför bli så otroligt roligt att få vara en av jurymedlemmarna i årets tårtmästare.

Här nedan ser du vilka fyra tårtor Frida har valt till finalen.

SOMMARÄNG

sommar-ang

Motivering: En dröm-bröllopstårta som jag själv gärna hade haft på mitt bröllop. Otroligt vacker med de fina blommorna mot det krispiga vita.
Se alla detaljer på tårtan här >>

Teddy bears cake

teddybear

Motivering: Fantastiskt fin våningstårta, med välgjorda detaljer. Gillar att tårtan går ”ton-i-ton” med dova färger, och lite blått som lätt sticker ut. Att det är choklad inuti både som botten och fyllning gör tårtan om möjligt ännu bättre. 
Se alla detaljer på tårtan här >>

En tecknad dröm

carton-2

Motivering: En ”cartoon cake” är precis rätt i tiden. Har sett att det blivit en viral trend med dessa tårtor och jag förstår varför. Otroligt välgjord och fin. Den ser verkligen tecknad ut och lurar ögat ordentligt!
Se alla detaljer på tårtan här >>

Regnbågsdrömmar

rega-2

Motivering: En färgsprakande tårta som skulle göra succé vid varje kalas, både för stora och små. Blir glad av alla färger och blir absolut sugen på att baka något liknande! Så fin.
Se alla detaljer på tårtan här >>

Cecilia Hagerling Larsson

Jurymedlem: Cecilia Hagerling Larsson

Jurymedlemmen Cecilia Hagerling Larsson beskriver sig själv så här: Jag frilansar som receptkreatör inom bakning och som grafisk formgivare. Tårtor är mitt favoritbakverk och jag designar dem gärna på papper innan jag bakar dem. Då tänker jag ut färg, form och så klart smakerna som måste vara perfekta! Jag har gett ut tårtboken ”Tårtor-lager för lager, steg för steg”. I boken får man frihet att kombinera sin egen tårta med olika bottnar, fyllningar och dekorationer. Och det är det som är så fantastiskt med tårtor, att de låter skaparen använda all sin kreativitet och det finns inga gränser för vad man kan skapa. Jag har alltid en tårtidé som ligger och gror i huvudet!

Här nedan ser du vilka fyra tårtor Cecilia har valt till finalen.

En svanprinsessas dröm

svantarta

Motivering: Denna tårta drog direkt min blick till sig. Kompositionen, detaljerna, färgerna! Att översta tårtan är på väg att tippa med alla kulor gör hela tårtan ännu mer spännande! Det finns så mycket att titta på på detta konstverk till tårta, jag är så imponerat av detaljrikedomen varje liten pärla är placerad, vilket arbete som ligger bakom. Och för att inte tala om smakerna som känns väl komponerade och klassiska. En riktig drömtårta!
Se alla detaljer på tårtan här >>

Sommardröm

sommar-drom

Motivering: Jag fastnade direkt för denna sommardröm! De olika strukturerna i smörkrämen gör tårtan intressant och den enkla dekoreringen med blommorna ger intrycket av en klassisk svensk sommartårta på ett riktigt elegant vis! Denna tårta visar att det går att göra en tårta otroligt vacker med små medel. Att den har smak av jordgubb, vanilj, lime och vit choklad gör ju inte det inte sämre! Denna tårta vill jag ställa fram på bordet nästa sommar!
Se alla detaljer på tårtan här >>

Pastel ombre cake

pastell

Motivering:

Ojojoj vilken drömtårta för ett barn! Jag älskar färgerna som är otroligt läckra med sin ombre-effekt och så lekfull med bollarna som är fästa runt om. Denna blir absolut festens höjdpunkt och snackis! För att inte tala om höjden, imponerande! Denna gör inget barn besviken!
Se alla detaljer på tårtan här >>

Rosa drömmar

lykke

Motivering: Den här tårtan har en behaglig färgkombination och jag älskar spritsningen. Här har man använt olika tekniker blandat med riktiga blommor som smälter in i tårtan. Man vet knappt vad som är på riktigt och vad som är spritsat. 
Se alla detaljer på tårtan här >>

Emma Rask Brink

Jurymedlem: Emma Brink Rask

Jurymedlemmen Emma, mer känd som Brinken Bakar, beskriver sig själv så här: Jag startade bakbloggen och instagramkontot Brinken Bakar 2017. Då hade jag bara haft bakningen som hobby i något halvår och jobbade som digital strateg i mediebranschen sedan 15 år. Mitt intresse tog fart och jag började snegla på proffskonditorerna på instagram. De la upp bilder på magiskt vackra bakverk, men aldrig med recept eller instruktioner på hur man skulle kunna återskapa dem. Så det blev lite min grej. Att på min blogg och instagram presentera bakverk, som ser ut som proffsens, men som du faktiskt kan göra hemma i ditt eget kök, med råvaror, ingredienser och utrustning som du kan köpa i vanliga affärer och i konsumentbutiker online. 5 år senare är bakningen mitt jobb. Jag lever på min bakblogg, mitt instagramkonto och de digitala kurser i bakning som jag producerar. Jag har gett ut tre bakböcker, Baka & Spritsa, Desserter och Tårtor & Smörgåstårtor.
Här nedan ser du vilka fyra tårtor Emma har valt till finalen.

Exotisk sommar

Exotisk sommar

Motivering: En smakfull och stilren tårta där smakerna uppenbart spelar förstafiol men där finess och finish på utförandet inte saknar något att önska. 
Tårtan med alla detaljer hittar du här >>

Party David

party-david

Motivering: Gediget chokladhantverk är grunden till de här tårtan som verkligen lurar ögat. Kul och nyskapande idé och till sista detalj perfekt utfört hantverk utan att man har glömt bort smakerna. 
Tårtan med alla detaljer hittar du här >>

CartoonCake

cartoncake

Motivering: Kul att se att många har hoppat på trenden med cartoon cakes. Den här tårtskaparen har utfört trenden till perfektion med ett lekfullt yttre och goda smaker inne i tårtan. 
Tårtan med alla detaljer hittar ni här >>

Sommaräng

sommar-ang

Motivering: En somrig bröllopstårta som inte lär göra någon besviken. Enkla men goda smaker gömmer sig i denna spikraka våningstårta. Låt inte enkelheten bedra, det ligger hantverk i att få svåra saker att se enkla ut. De handplockade ätbara blommorna gör den till ett konstverk. 
Tårtan med alla detaljer hittar ni här >>

 
fredrik-nylen-600

Jurymedlem: Fredrik Nylén

Fjärde och sista jurymedlemmen är Fredrik Nylén. Han beskriver sig själv så här:

Fredrik Nylén eller Fredriks fika som de flesta känner mig driver en av Sveriges största bakbloggar där jag lockar med klassiska bakverk och det dyker även upp goda maträtter då och då.

Jag var med i Hela Sverige bakar 2013 där jag kammade hem andraplatsen, och efter det har jag släppt hela 7 olika bakböcker och har en förkärlek för enkla och goda recept som man enkelt lyckas med. Nu senast släppte jag boken Sommarfika med Fredrik!

Du hittar mig lite här och där och jag är flitigt med på Nyhetsmorgon med baktips, jag finns på YouTube, Instagram och TikTok. Det ska bli så roligt att vara med i juryn för Årets Tårtmästare och jag blir alltid så imponerad av hur kreativa alla hemmabagare är och vad de lyckas med i tårtväg.
Här nedan ser du vilka fyra tårtor Fredrik har valt till finalen.

Trollskogen

Trollskog

Motivering: En underbart kreativ tårta med smaker som gör att jag vill hugga in direkt! Många söta detaljer och att den även lyser gör bara att jag känner WOW!
Tårtan med alla detaljer hittar ni här >>

CartoonCake

cartoncake

Motivering: Jag har sett många varianter på den här populära tårtdesignen, men denna poppade verkligen ut med sina färger och ett perfekt utförande. Salt kola och hallon skulle man inte tacka nej till. 
Tårtan med alla detaljer hittar ni här >>

Lemon Bliss

Lemon-bliss

Motivering: En tårta som verkligen imponerar med olika texturer, färger som passar perfekt ihop och smaker som lockar. Ett perfekt utfört hantverk. 
Tårtan med alla detaljer hittar du här >>

Arne Alligator Tårta

Krokodilen

Motivering: Den här tårtan gjorde mig bara så glad så jag måste lägga en röst på den! Enkel men ändå effektfull och som kan locka andra att baka en liknande tårta. Lätt att variera med olika färger, smaker och roliga ögon. 
Tårtan med alla detaljer hittar du här >>