Tårtdekorationer.com startades och drivs av Lyckas med mat i Luleå AB och här följer vår historia.

Recepten, redskapen, råvarorna

Peder Näslund

– Peder är kocken som vill ge dig allt för att Lyckas med Mat

Chokladtårta, rådjurssadel, Skomakarlåda. Med smak för det goda har kocken Peder Näslund tagit köksvägen till webbutiken där han erbjuder de bästa recepten, redskapen och råvarorna. Målet med smakresan har hela tiden varit: att Lyckas med Mat!

Berättelsen om kocken som vill dela med sig av allt det goda börjar med barndomens födelsedagar, där mormors chokladtårta spelar huvudrollen. Redan då väcktes intresset för livets goda och än idag föredrar Peder Näslund chokladsmaker när det vankas kalas.

Att både mormor och farmor levde på sin kokkonst kan säkert ha bidragit till Peders känsla för mat. Men det fanns fler ingredienser som lockade honom till köket.
– Som tonåring var jag hungrig jämt och då fixade jag min egen mat. Men om jag ska vara ärlig handlade det inte direkt om någon ”fine dining” vid den tidpunkten, skrattar Peder, som tidigt visste att han ville bli kock.

Recept på Mormor Märtas Chokladtårtbotten hittar du här >>

Jobbet gav mersmak

Intresset för matlagning skulle ta honom till kockuppdrag på allt ifrån finkrogarna till flottan.
– Jag gjorde lumpen på isbrytaren Ymer. Vi var fyra kockar som lagade alla måltider och vi fick jobba med fantastiskt fina råvaror. Vi bjöd på både rådjurssadel och oxfilé och det fanns alltid nybakat fikabröd till kafferasten, säger Peder och tillägger att det nog var en och annan rekryt som lämnade lumparlivet lite rundare om magen.

Själv lämnade han flottan ännu mer övertygad om att han valt rätt yrkesbana. Under åren som följde jobbade Peder som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Delar med sig av recepten

När han till slut också ansvarade för att utbilda ny kökspersonal fick han allt oftare frågor om sina favoritrecept. Eftersom Peder alltid brunnit för att hjälpa andra att lyckas med mat kom han på en idé!
– Jag fick ett stipendium för min insats som kock och använde pengarna till att köpa min första dator. Nu bestämde jag mig för att skapa en webbplats där jag kunde samla recepten, säger Peder.
Det här var långt före de enkla hemsidesverktygens tid. Peder ägnade alla lediga stunder åt att lära sig att koda webbsidan.

Matbröd, rödvinssås, drinkblandningar – receptsamlingen som växte fram innehöll runt 150 recept och ganska snabbt hade sajten 3000 unika besökare varje dag. Det var då Peder kom på att han ville bjuda sina besökare på ännu mer, varför inte både redskapen och råvarorna som passar till recepten?

Allt för mat och bak

Sakta men säkert föddes idén till webbutiken Lyckas med Mat, där Peder sedan år 2006 bjuder på sin breda kunskap från alla år i krogbranschen. Från början fanns bara tio artiklar i sortimentet, som nu vuxit till över 8000 unika produkter.

På sajten finns i dag recepten, de fiffiga tipsen, de smarta prylarna och råvarorna du inte hittar någon annanstans. Och utbudet växer och utvecklas hela tiden.
– Lyckas med Mat ska vara det självklara valet för både den som vill baka den godaste kladdkakan och den som letar efter redskapet som gör matlagningen roligare!

När kocken själv får välja

Favoriträtt?
– Skomakarlåda! Mos, oxfilé, sås, knaperstekt bacon, gräslök – det kan aldrig bli fel.

Bästa fikabrödet?
Kladdkaka! Jag tröttnar aldrig på choklad och har en receptsamling på över hundra varianter.

Favoritpryl i butiken?
– Smarta redskap som apelsinskalareskalkniv och knäcktratt.