Finalister Årets Tårtmästare 2022

I år fick vi in hela 1237 bidrag till Årets Tårtmästare vilket är rekord! Det är så roligt att se alla kreativa och vackra tårtor. Juryn har utsett finalisterna och här nedan kan du läsa motiveringarna och se vilka tårtor som är i final. Juryns bidrag presenteras utan inbördes ordning.

Frida Skattberg.

Jurymedlem: Frida Skattberg

Jurymedlemmen Frida Skattberg, mer känd som “Baka med Frida” beskriver sig själv så här: Jag startade mitt varumärke ”Baka med Frida” 2013 i form av en bakblogg med tillhörande sociala kanaler, vilka snabbt växte och blev till ett heltidsjobb som jag fortsatt jobbar med. Idag titulerar jag mig som bakboksförfattare och receptkreatör. Fast egentligen är jag nog en ganska spretig egenföretagare som inte gillar att sitta stilla. Jag vill ha många bollar i luften och aktuellt för mig just nu är min fjärde bakbok ”Baka med Frida deluxe” som släpptes 25/7, min egna bak-app som uppdateras regelbundet med nya recept, en nyöppnad webshop där jag tillsammans med min man säljer egendesignade bakredskap och så ett café som vi precis startat ihop med ett annat bolag i Visby – vi håller till innanför murarna på Visbys härligaste kullerstensgata, Frida’s bakrey & coffee. Bakningen är grunden i allt jag gör och jag älskar det. Och det ska därför bli så otroligt roligt att få vara en av jurymedlemmarna i årets tårtmästare.

Här nedan ser du vilka fyra tårtor Frida har valt till finalen.

For the love of chocolate

Frida-1-600

Motivering: Bland många ljusa pastellfärgade tårtor fann jag denna Chokladdröm. Med saftiga chokladbottnar, chokladmousse och salt karamell- kräm kan det aldrig bli fel för en chokladälskare som mig. Jag blir sugen på att hugga in omedelbart. Tårtan är både elegant och så ser den fantastiskt god ut. Väldigt inbjudande med dess härliga dekor!

Enhörningstårta

Frida-2-600

Motivering: En kalastårta av rang. Blir inte detta kalasets snackis så vet jag inte vad. Utsidans glans ger insidan en chans – och det jag gillar lite extra med insidan av denna tårta är att den består av valnötsbottnar. En fin kontrast mot vaniljkrämen tillsammans med jordgubbar. Denna tårta hade jag blivit överlycklig för att få ha på mitt kalas.

Djungeltårta

Motivering: En ettårstårta med djungeltema är bland det härligaste jag kan tänka mig. Och särskilt när de handgjorda djuren i sockerpasta är så otroligt söta, precis som dessa är. Att tårtan är i två våningar gör det hela ännu bättre – mer av det goda! Jag gillar denna tårta skarpt med sina ljusa, fina färger och fina djungeldjur.

Unicorn Dream

Unicorn Dream

Motivering: En tårta i flera våningar som får mig att drömma mig bort till en fantasivärld av enhörningar och regnbågar. Otroligt vacker och absolut en tårta som jag vill ha på mitt kalas! Med en insida av chokladbottnar och karamellfyllning blir denna tårta för mig en riktig 10-poängare. Wow!

Cecilia Hagerling Larsson

Jurymedlem: Cecilia Hagerling Larsson

Jurymedlemmen Cecilia Hagerling Larsson beskriver sig själv så här: Jag frilansar som receptkreatör inom bakning och som grafisk formgivare. Tårtor är mitt favoritbakverk och jag designar dem gärna på papper innan jag bakar dem. Då tänker jag ut färg, form och så klart smakerna som måste vara perfekta! Jag har gett ut tårtboken ”Tårtor-lager för lager, steg för steg”. I boken får man frihet att kombinera sin egen tårta med olika bottnar, fyllningar och dekorationer. Och det är det som är så fantastiskt med tårtor, att de låter skaparen använda all sin kreativitet och det finns inga gränser för vad man kan skapa. Jag har alltid en tårtidé som ligger och gror i huvudet!

Här nedan ser du vilka fyra tårtor Cecilia har valt till finalen.

Drömslott

Drömslott

Motivering: Denna har jag valt för att det går inte att sluta titta på denna skapelse med olika nivåer, höjder och detaljer. Man kan titta i timmar på de olika, mönstren och färgerna i marängsmörkrämen. Otroligt fint jobb med fasaden på slottet. Det svävande tornen på ett ”blommoln” är en fin och rolig ide som ger en wow-känsla och en galen höjd på 80 cm. Jag gillar även smakkombinationen med hallon, jordgubbar, vanilj, pistage och björnbär. Jag skulle verkligen drömma om att få smaka på den här tårtan!

Unicorn Dream

Unicorn Dream

Motivering: En kalastårta av rang. Blir inte detta kalasets snackis så vet jag inte vad. Utsidans glans ger insidan en chans – och det jag gillar lite extra med insidan av denna tårta är att den består av valnötsbottnar. En fin kontrast mot vaniljkrämen tillsammans med jordgubbar. Denna tårta hade jag blivit överlycklig för att få ha på mitt kalas.

Exkotisk moussetårta

Exotisk moussetårta

Motivering: Jag imponeras av alla olika tekniker som använts på ett kreativt sätt i den här tårtan. Ett vackert randigt tempererat chokladband omsluter moussen och ena halvan är glazead och andra sprejad. Alla detaljer går i gult vilket ger ett lugnt och elegant uttryck som tilltalar mig. Pigga fräscha smaker som samsas med brownie och karamell. Och inte nog med allt gott i tårtan… det bjuds även på hemgjort godis på tårtan och är det bladguld man skymtar, minst sagt drömmig!

Blomsteräng

Blomsteräng

Motivering: Denna blomsterdröm är som en vacker prydnad att ställa fram på bordet. Jag gillar tekniken att måla blommor på chokladen och få blomstereffekten utan att ta till riktiga blommor som inte går att äta. Här bidrar verkligen blomsterdekorationen till både smaken och texturen i tårtan. En riktigt fin och effektfull teknik. Innanför chokladdekorationerna skymtar man en perfekt spritsning som ger tårtan ytterligare en effekt och gör tårtan samtidigt riktigt god! Hallon, vaniljgrädde och rostad choklad gör mig riktigt sugen på att få smaka på denna vackra blomsterdröm!

Emma Rask Brink

Jurymedlem: Emma Brink Rask

Jurymedlemmen Emma, mer känd som Brinken Bakar, beskriver sig själv så här: Jag startade bakbloggen och instagramkontot Brinken Bakar 2017. Då hade jag bara haft bakningen som hobby i något halvår och jobbade som digital strateg i mediebranschen sedan 15 år. Mitt intresse tog fart och jag började snegla på proffskonditorerna på instagram. De la upp bilder på magiskt vackra bakverk, men aldrig med recept eller instruktioner på hur man skulle kunna återskapa dem. Så det blev lite min grej. Att på min blogg och instagram presentera bakverk, som ser ut som proffsens, men som du faktiskt kan göra hemma i ditt eget kök, med råvaror, ingredienser och utrustning som du kan köpa i vanliga affärer och i konsumentbutiker online. 5 år senare är bakningen mitt jobb. Jag lever på min bakblogg, mitt instagramkonto och de digitala kurser i bakning som jag producerar. Jag har gett ut tre bakböcker, Baka & Spritsa, Desserter och Tårtor & Smörgåstårtor.

Födelsedagstårta

Födelsedagstårta

Motivering: Du behöver titta fler än två gånger för att inse att detta verkligen är en tårta och inte en kastrull och grönsaker på en skärbräda. Ett extremt verklighetstroget bakverk som vittnar om en hantverksskicklighet i både att göra skulpturer och målning. Detaljerna, färgerna och skuggorna i varje sak är så precisa att de knappt går att skilja från verkliga grönsaker och prylar. Kombinationen av nötter, kaffe och kola känns också passande för bakverket. Enormt imponerande!

Dragon

Dragon

Motivering: Om man ska göra något som ser enkelt ut så behöver man göra det till perfektion för att imponera. Här har man valt en design som inte är prålig eller överdådig men däremot utfört den in i minsta detalj perfekt. Skiftet i färger på drakfjällen adderar ytterligare en dimension till tårtan. Ett dekortema som funkar fint på ett barnkalas utan att vara barnsligt. Draken på toppen gör att man förstår temat men tårtan hade även funkat fint utan den. Ett unikt uttryck med en enkel teknik som inspirerar.

Pastellbuketten

Pastellbuketten

Motivering: Spritsade blommor och bukett-tårtor har vi sett förut, men sällan så här vackert och verklighetstroget. Det ligger ett enormt hantverk och skicklighet i att dels fånga de naturliga färgerna men också skirheten och nyanserna i en verklig blomsterbukett. Att man också valt att smaksätta smörkrämen så att det inte bara ska se vackert ut utan även smaka gott adderar såklart till det höga betyget. Kronbladens tunna kanter är imponerande!

Drömslott

Drömslott

Motivering: Här har vi en tårta som täcker in i stort sett alla tekniker som finns i en och samma tårta. En våningstårta som är överdådig men ändå lyckas med att hitta sitt unika uttryck. Konstruktionen och finesserna i varje detalj tyder på både innovation och skicklighet. Att tårtan både är rustik och samtidigt gjord med finess adderar fler dimensioner. Även smakmässigt har man inte sparat på krutet utan utmanar med flera olika smaker.